24. joulukuuta 2020

Seitanmakkarat

Hyvä makkara on sellainen asia, jota kasvispainotteisessa ruokavaliossa kaipaan. Kaupan kasvismakkaroista ei oikein vielä ole löytynyt mieluisaa vaihtoehtoa, joten olen tässä pariin otteeseen koittanut tehdä itse. Hyvää tulee!

Näissä avainasemassa lienee kookosöljy - sellainen, jonka purkissa lukee, että se ei maistu kookokselle, eli ei mitään fancyä kylmäpuristettua. Se on lähtökohtaisesti kiinteä kasvirasva, joka emuloi aika kivasti makkaroiden rasvaisuutta.

Tee ensin:

Papu-vesiseos

Tölkki isoja valkoisia papuja nesteineen

Puolikkaan tölkin verran vettä 

 

Dumppaa pavut kulhoon, myös tölkissä oleva neste. Jatka puolikkaalla tölkillä vettä ja soseuta juoksevaksi. Alkuperäisessä reseptissä tässä kohdassa oli borlotti- eli pintopapuja, mutta niitä löytää vähän satunnaisesti. Isot valkoiset pavut toimivat mainiosti. Papu-vesiseos riittää noin puoleentoista satsiin makkaraa: jouluksi tein kolme satsia vähän erilaisilla mausteilla, ja nestettä jäi tupla-annoksesta joku vajaa desi jäljelle.

Yli jääneen papu-vesiseoksen voi käyttää vaikka sosekeiton osana.

 

Ainekset

Kuiva-aineet

Noin 3,5 dl gluteenijauhoa 

Noin 0,5 dl korppujauhoja

(Voi olla myös 3 dl gluteenijauhoja ja 1 dl korppujauhoja, ei ole niin tarkkaa - yhteensä noin 4 dl)

2 ruokalusikallista vehnäjauhoa

Mausteet

(Mausteissa voi säätää ihan niin paljon kuin huvittaa! Suola ja kasvisliemijauhe ovat suositeltuja, muuten sitten vapaalla kädellä. Laitoin tähän suurin piirtein perussettini.)

Suolaa maun mukaan - saa olla jopa pari tl

1 tl kasvisliemijauhetta

(Savu)paprikajauhetta maun mukaan

1 rkl timjamia

2 tl murskattuja fenkolinsiemeniä

1 tl (suolatonta) grillausmaustetta 

Paahdettua sipulia pussista, tai puolikas sipuli hienona silppuna pannulla kuullotettuna

Valkosipulia hienonnettuna maun mukaan

Nesteet 

3 dl papu-vesiseosta 

(noin) 1,25-1,5 dl kookosöljyä (voi sulattaa jos haluat, huoneenlämpöisenä on niin pehmeää että sekoittuu kyllä muutenkin

1 rkl soijakastiketta

1 rkl vapaavalinnaista BBQ-kastiketta

Lisäksi tarvitset 

Höyrytyskattila (tai niin kuin meillä iso kattila, iso metallinen siivilä, keittiöpyyhe ja kansi)

Alumiinifoliota


Sekoita kuiva-aineet ja mausteet kulhossa. Sekoita sitten (puu)haarukalla joukkoon kaikki nesteet, niin että taikinasta tulee tasainen pehmeä massa. Taikinaa ei vaivata, eli gluteenista ei haluta sitkoa massaan. Massaa kannattaa maistaa, ja lisätä tarpeen mukaan esim. soijakastiketta jos kaipaa suolaa ja umamia.

Taputtele pehmeä taikina tasaiseksi möykyksi vaikka leikkuulaudalle. Sormituntuma on öljyinen ja paljon pehmeämpi ja kosteampi kuin esim. tässä samassa blogissa alempana seikkailevassa seitanmusekkeessa. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Rullaile osat suurin piirtein grillimakkaran kokoisiksi pötköiksi. Kääri pötköt yksitellen alumiinifolion palasiin ja kierrä folion päät niin kuin kiertäisit karkkipaperin päitä.

 

Laita pötköt höyrytyskattilaan (tai isoon siivilään ison kiehuvan vesikattilan päälle, jos olet niin kuin me etkä omista Kunnollista Hackmannin Kerroskattilaa - pistä siivilän päälle ja ympärille keittiöpyyhe ja heitä päälle joku kansi) ja höyrytä 25-30 minuuttia.

Anna jäähtyä vähän, ennen kuin avaat foliopötköt. Makkarat ovat tässä vaiheessa vielä aika pehmeitä. Jos meinaat säilöä niitä, niin tässä vaiheessa ne voi vaikka pakastaa. 

Ennen kun tarjoat makkarat, paista niihin reipas paistopinta pannulla, grillissä tai uunissa. 

  

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti