1. joulukuuta 2015

Lampaan kuivaliha masala tikka maustettuna

Hyvät reseotit ovat joko suunniteltuja tai onnettomuuksia. Tämä on jälkimmäinen.

Minulla oli sekalaisia puhtaita ja pehmeitä lampaan lihoja koko vuo'an täydeltä (mitat 20 cm x 26 cm x 6 cm).  Se oli melkein piripintaan täytetty pehmeillä paloilla lammasta mahdollisimman vähillä kalvoilla ja jänteillä. Lihat olivat saaneet pehmentyä jääkaapissa usean päivän ajan tyhjiöpakattuna. Peläten makuvirheitä, joita muut samasta erästä tehdyt ruoat eivät sitten kuitenkaan sisältäneet, pyöritin ensimmäisen erän vahvasti mausteisessa Masala Tikka -kastikkeessa, n. 4-5 dl annoksessa.  Mikä tahansa kaupan hyllystä löytyvä merkki ajaa saman asian. Nopean kypsymisen varmistamiseksi ja lyhyen marinointiajan takia olin silpunnut ja tehnyt lihasta lastuja, pikkukuutioita ja ihan vain revittyjä roikkoja. Tarkoitus oli tehdä perinteinen riisin kanssa nautittava kastike. Ensimmäisen puolitoista tuntia paistoin 175 asteen lämpötilassa folion alla ja sitten kurkistin, mitä vuokaan kuuluu. Liha kiehui iloisesti rasvaisessa kastikkeessa, mutta oli vielä liian raakaa.

Podin päänsärkyä, pistin herätyskellon soimaan ja menin nukkumaan. Heräsin aivan liian monta tuntia myöhemmin, tarkemmin kuusi tuntia myöhemmin.Uunista löytyi täysin kadonnutta, osin hiiltynyttä kastiketta ja rutikuivia lihasuikaleita ja lastuja.

Uskalsin koemastaa ja huomasin tehneeni parasta ikinä saamaani jerkyä, kuivalihaa.

Pitkittäissuuntaiset säikeet koitan rouhia lyhyemmiksi, kokeilla keitoissa ja muissa runsaasti kosteutta sisältävissä ruo'issa, musta lastut ovat syötäviä sellaisenaan. Kaksi säilymisen tarkkailuerää jätin huoneenlämpöön, toisen tyhjiöpakattuna ja toisen ihan huoneilmalle alttiina.

Aion tutkia tätä prosessia eri lämpötiloissa, matalammissa astioissa ja eri leikkaustavoilla, mutta aivan varmasti tästä tulee yksi omista erikoisuuksistani.

Jos joku muu joskus uskaltaa kokeilla, otan kommentteja kiitollisena vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti