12. elokuuta 2009

Kukkakaaligratiini

1-3 kukkakaalia, koosta riippuen
3 rkl voita (tai vast.)
3 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl maitoa
suolaa ja pippuria
juustoraastetta 1 pussi tai vastaava määrä, esim. emmentalia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Pilko kukkakaali lohkoiksi ja laita se kiehumaan n. 10 minuutiksi.

Kukkakaalin kiehuessa sulata pienessä kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele hetki niin että seos on tasaista eikä jää paakkuja.

Lisää maito. Kiehauta. Kannattaa vahtia ja hämmennellä, maito palaa helposti pohjaan tai kiehuu yli.

Lisää kuumaan kastikkeeseen puolet juustoraasteesta. Sekoita niin että juusto sulaa ja pidä kastike lämpimänä ettei se jähmety, mutta älä enää keitä. Kastikkeen pitäisi tässä vaiheessa olla hyvinkin sakeaa, joskin tämä on mielipidekysymys. Maidon määrää voi lisätä tai vähentää maun mukaan. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Heitä kukkakaaleista keitinvesi pois ja laita ne uunivuokaan. Ne saavat olla vähän al dente vielä, mutta kuitenkin jo syötäviä. Kaada päälle kastike ja loppu juustoraaste.

Paista gratiinia uunissa 15-20 minuuttia, kunnes se on päältä kevyesti ruskettunut, mutta ei palanut.

Ennen syömistä ruuan kannattaa antaa seistä 5-10 minuuttia, muuten se on todella kuumaa.

Itse syön tätä sellaisenaan, mutta se sopii myös myös lisukkeeksi lihalle tai kalalle tai perunan tai riisin kanssa syötäväksi.

Jos ruuasta haluaa kevyemmän, juustoraasteen määrää voinee radikaalistikin vähentää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti