22. huhtikuuta 2010

Amerikkalaiset aamiaispannarit

Näitä on tullut tehtyä yli kymmenen vuotta ja aina ovat kelvanneet. Leivinjauhe nostattaa nämä ohukaisia paksummiksi ja päälle tulee voita ja vaahterasiirappia. "As seen on TV and movies." Nämä ovat helppoja, mutta annan tässä myös hifistelyvinkit perfektionisteille.

Taikina 4 hengelle:
4 dl karkeita vehnäjauhoja
4(-5) rkl sokeria
4(-5) tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
4 dl maitoa
1(-2) kananmunaa
reipas loraus ruokaöljyä

Sekoitetaan kuivat aineet, lisätään kananmuna ja suurin osa maitoa. Sekotetaan niin että ei ole paakkuja. Taikinan oikean sakeuden näkee kun nostaa vispilän, taikinan valumajäljen pitäisi näkyä noin sekunti. Paksumpaa kuin lettutaikina, paljon ohuempaa kuin mikään muffinssitaikina. Oikean viskositeetin saavuttaminen saattaa vaatia läträämistä nesteen ja jauhojen kanssa, mutta on olennaista optimituloksen saavuttamiselle. Jos taikina saa turvota hetken (ei haittaa), nestettä tarvitsee lisätä.

Paistaminen juuri oikein vaatii taitoa, mutta syötävää tulee ensimmäiselläkin kerralla. Pannu keskikuumaksi, vanhanmallisella 1-6 hellalla lämpö noin 4:lle. Ei rasvalammikkoa pannulle, tarvittaessa pyyhkäistään pinta öljytyllä talouspaperin palalla. Taikinaa kaadetaan vajaa desi keskelle pannua, ei kallistella, ei lääpitä, annetaan siis olla. Pari ensimmäistä kalibrointipannaria voi tehdä pienempinä. Noin 20-30 sekunnin kuluttua taikinan pinnalla alkaa näkyä kuplia, kun ensimmäiset kuplat puhkeavat, sujautetaan lasta alle ja käännetään reippaalla ranneliikkeellä, roiskimatta. Pinnan pitäisi olla vaaleanruskea, ei kalpea eikä tumma. Annetaan paistua toiselta puolelta sama tai vähän pidempi aika ja nostetaan lautaselle. Annetaan nälkäiselle syöjälle tai jäädään odottamaan, pannareita voi pitää lämpimänä uunissa. Paistaa voi useammalla pannulla samanaikaisesti.

Täydellisessä suorituksessa väri on kullanruskea ja pannarin reunat suorat tai hivenen koverat, itse pannari melkein sentin paksuinen. Sisältä pannari on kypsä ja kuohkea, kuin muffinssi.

Taikinan jauhoina voi käyttää muuta kuin vehnää, kerran meni vahingossa yli puolet ruista ja sekin toimi, laitan usein kolmanneksen grahamjauhoa tai mitä löytyykään. Maidon voi korvata retkioloissa maitojauheella ja kylmällä vedellä (leivinjauhe ei pidä lämpimistä nesteistä), vissyvettä voi kokeilla, jne. Jos kananmunat unohtaa pois, pannareista ei tule ihan yhtä hyviä, mutta satunnainen nautiskelija ei huomaa eroa.

Pannareihin voi lisätä mustikoita, omenaraastetta, banaania, suklaata tms. Toimii yleensä paremmin jos lisukkeet lisätään heti taikinan kaatamisen jälkeen pannulle, taikinassa ne painuvat pohjalle.

Lapsille voi paistaa mikkihiiripannareita kaatamalla ison annoksen taikinaa keskelle ja kaksi pienempää sen reunoille korviksi.

Pannareita saa syödä kukin omalla tavallaan, mutta oma suositukseni on paistaa lautaselle kolme pannaria, voidella ne runsaasti oikealla voilla ja antaa voin sulaa väliin ja kaataa päälle vaahterasiirappia kunnes se muodostaa pienen lammikon lautaselle. Pirkka- ja S-marketin vaahterasiirapit ovat hyviä, kaverilla oli juuri Stockmannilta ostettua luomuvaahterasiirappia, jonka aromi oli vielä parempi.

Muutama siivu pekonia ja pari kanamunaa sopivat oheen, sitten voikin mennä kaatamaan pari hehtaaria metsää ja jättää lounaan väliin. Amerikassa on kuppiloissa "lumberjack" ja "grand slam" nimisiä aamiaisannoksia, jotka sisältävät puolet viikon kaloreista.

kiravuo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti