11. huhtikuuta 2009

Keltainen kalakeitto

Tämmöinen ehkä thai-henkinen kalakeitto. Vaikka en minä tiedä millaisia kalakeittoja Thaimaassa tehdään. Mietin tälle nimeä, ensin oli kurkuma-kookosmaito-kalakeitto, josta sitten kahdella eri irkkikanavalla ehdotettiin että KKK-keitto... Myös thaineväkeitto mainittiin.

Iso kattila

Mausteet:
1/2 tl chilijauhetta
2 yksikyntistä valkosipulia
pätkä inkivääriä
1 tl valkopippuria
1 rkl thai-osterikastiketta
2 rkl kurkumaa (ei sentään kukkurallisia)
1/2 rkl paprikajauhetta
1/4 tl suolaa
2 laakerinlehteä
iso loraus soijakastiketta

Ruoka-aineet:
öljyä
2 sipulia
2 porkkanaa
4 isoa perunaa
tölkki (4 tai 5 dl) kookosmaitoa
300 g valkoista kalaa, vaikka seitä
300 g lohta

Pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri, kuullota niitä ja chiliä öljyssä ison kattilan pohjalla. Pilko porkkana, ja lisää joukkoon, kuullota kunnes sipuli on pehmennyt. Pilko perunat ja lisää kattilaan. Lisää myös kookosmaito, ja vettä sen verran että peittyvät väljästi (kun tänne tulee vielä kalaakin). Lisää mausteet. Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä. Leikkaa kala kuutioiksi, ja lisää kattilaan. Keitä, jaa-a ehkä 10 minuuttia. Kai se kala siinä ajassa on kypsää.

Ei välttämättä tarvitse olla kahta erilaista kalaa. Jos mausteinen ruoka epäilyttää, puolita mausteiden määrä, Jos et halua koko kattilallista keittoa, puolita kaikki. Jos ei ole tarpeeksi tulista, lisää chiliä ja valkopippuria.

Itse tykkään käyttää jauhoista perunaa (Rosamunda), leikata perunat ohuiksi (n. 3 mm) siivuiksi, ja keittää hyvin pehmeiksi, niistä tulee kokoosliemessä melkein suussasulavia.

Kurkuma värjää kaiken mihin se koskee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti