24. lokakuuta 2009

Peruspiirakka

Taikina:

N * 50 grammaa voita tai margariinia
N * 1 dl vehnäjauhoja
(suolaa)
(N * 0,5 dl juustoraastetta)
kylmää vettä

N on tyypillisesti 2-4 piirakkavuoan koosta riippuen.

Käytä voita mikrossa 30-60 sekuntia niin että se osin sulaa ja pehmenee, mutta ei muutu kokonaan nesteeksi. Sekoita jauhot ja halutessa juustoraaste voihin. Kaavi mössö voidellulle piirakkavuoalle, kastele käsiä reilusti kylmässä vedessä ja levitä tasaiseksi. (Taikinaan saa päätyä selvästi sekaan vettä tässä vaiheessa.) Pistä pohja uuniin ja uuni 225 asteeseen lämpiämään siksi aikaa kun teet täytteen.

Perustäyte:

N dl (ruoka)kermaa
N * 2 kananmunaa
Kasviksia, kinkkua, pekonia, juustoa, tai mitä nyt mieleen tuleekaan / kaapista löytyy.
Suolaa, pippuria, muita mausteita maun mukaan.

Sekoita kerma ja kananmuna. Silppua muut täytteen aineet. Paista tai kiehauta hitaammin kypsyvät kasvikset. Ruskista liha (ja ehkä sipuli), jos käytät. Sekoita kaikki aineet kermakananmunaseokseen. Ota piirakkapohja uunista, kaada täyte sen päälle, ja paista vielä n. 15 minuuttia.

Hyviä täytekomboja ovat ainakin, kinkkusuikaleet + juustoraaste, pekoni + kirsikkatomaatti + feta, ja paprika + feta + sipuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti