6. helmikuuta 2010

Kalaseljanka

Venäläistyylinen ruokaisa kalakeitto, resepti ongittu työväenopiston kalaruokakurssilta. Sopii arkeen ja juhlaan. Näillä aineksilla tulee 2-4 hengen annos nälästä riippuen, soppa on helppo tehdä myös moninkertaisena annoksena. Aineslista ja määrät ovat venäläisittäin "vähän sinne päin" eli viitteellinen, hyvää tulee soveltaenkin.

Liemi:
400 g kalaa (vaikka kahta eri laatua, esim. lohta ja seitiä - venäläisittäin sampea jos sitä jostain löytää)

1 l vettä
2 kalaliemikuutiota (variaatio: thai-kalakastiketta (fish sauce, nam pla))
mausteita (suolaa, laakerinlehtiä, maustepippureita)
3 rkl tomaattisosetta
2 tomaattia lohkoina
2 sipulia hienonnettuna
1 suolakurkku kuutioina (siis ei etikkakurkku, paitsi jos henkilö jostain syystä haluaa)
5 dl perunakuutioita

Höysteeksi valmiiseen keittoon maun mukaan:
paprikajauhetta
cayennepippuria
tilliä silputtuna
valkoviiniä tai sitruunamehua
kapriksia (isot varrelliset sopivat tähän hyvin)
1 tlk kivettömiä oliiveja

Tarjoiluun:
smetanaa

(0. Fileoi kala)
1. Paloittele kala ~suupaloiksi.
2. Kiehauta vesi ja lisää liemiainekset
3. Lisää kuutioidut kasvikset, peruna viimeisenä ja keitä kunnes perunat kypsiä
4. Lisää kalapalat, keitä hiljaisella lämmöllä 10 min.
5. Lisää loput höysteet ja mausteet, tarjoa smetanan kera.

Variaatioita:
  • Ruokaisampi keitto tulee jos tomaattisoseen korvaa tölkillisellä tomaattimurskaa
  • Suurusta halutessasi esim. vehnäjauhoilla ja ruokakermalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti