30. tammikuuta 2011

Porsaankyljyksiä 70-luvun tyyliin

porsaan (talous)kyljyksiä
kananmuna
vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
voita
vettä
(sipuli)
(halutessa vähän kermaa)

Nosta kyljykset lämpenemään n. 30-60 minuuttia ennen paistamista. Jos haluat kastikkeeseen sipulia, pilko se pieniksi. Riko yhdelle matalalle lautaselle kananmuna ja riko sen rakenne haarukalla niin että se leviää lautaselle. Levitä toiselle lautaselle noin puolen sentin paksuudelta vehnäjauhoja joihin on sekoitettu pippuria ja suolaa. (Muiden mausteiden käyttö on fuskausta. On 70-luku, niitä ei ole vielä keksitty, paitsi persilja ja laakerinlehti, joita käytetään keittoihin, ja pikkuleipämausteita, jotka eivät kuulu suolaisiin ruokiin.)

Pyörittele kyljys kerrallaan ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa ja paista se melko kuumalla pannulla ruskeaksi, noin pari minuuttia molemmin puolin. Lisää aina tarvittaessa voita pannulle, jos se näyttää kovasti kuivuvan.

Kun kaikki kyljykset on paistettu, pannulla toivottavasti on jääminä ruskeaksi käristynyttä mutta ei palanutta rasvaa. Lisää taas tarvittaessa voita. Lisää pieniksi pilkotut sipulit pannulle ja paista niitä muutamia minuutteja.

Kaada nyt sipulien sekaan pihvien jauhottamisesta yli jäänyt jauho. (Jos et käytä sipulia, kaada jauhot suoraan pannulle. Niin, ja lisää tarvittaessa sitä voita. On 70-luku, eikä Pohjois-Karjala-projekti ole vielä saavuttanut meitä.) Paista taas joitain minuutteja, kunnes jauho muuttuu mukavan kullan ruskeaksi.

Vähennä nyt hellan lämpöä. Kaada seuraavaksi pannuun kuumaa vettä vähän kerrassaan sekoittaen aina jauhot tasaiseksi veden sekaan. (Jos käytät sipulia, ensimmäinen vedenlisäys on kuin pesisit sipulimurskan puhtaaksi jauhoista.) Lisää sen verran vettä, että saat kyljyksesi suunnilleen peitettyä ja kastike ei ole ihan puuroa.

Palauta nyt kyljykset pannulle. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti tai kunnes liha on tarpeeksi kypsää ja mureaa syötäväksi.

Hauduttamisen loppuvaiheessa voit tarvittaessa lisätä vettä tai jauhosuurusta jos kastikkeen tiheys on kovin erikoiselta vaikuttava. Voit myös lisätä lorauksen kermaa kastikkeeseen ja samoin lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Kyljysten kuorrutus tuppaa irtoilemaan kastikkeen sekaan, tämä on käsittääkseni normaalia.

Tarjotaan esimerkiksi perunamuusin ja keitettyjen vihannesten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti