16. tammikuuta 2009

Keitetty naudan kieli

Jos on kiireinen viikko edessä, kannattaa keittää kieli viikon aikana syötäväksi. Siitä saa kylmiä leikkeitä, lämpöisiä leipiä, kastiketta tai pyttipannua nopeasti ja hyvässä jääkaapissa puhtaasti käsiteltynä se on syömäkelpoista koko sen viikon. Osan voi tietysti pakastaa tiiviissä pussissa tai liemessään.

Valmistelu:

Ota yksi kieli. (Paino vaihtelee 1-1.5 kg) Pese se juuriharjalla, leikkaa alapuolelta keltaiset sylkirauhaset pois (pahanmakuisia).

Keittäminen:

Pistä isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että kieli peittyy ja pistä ylös veden määrä. Kiehauta ja kuori mahdollisesti tuleva verivaahto pois. Lisää keitinliemeen laakerinlehti ja lihaliemikuutioita: 1 l vettä - 4 lihaliemikuutiota, 1,5 l vettä - 6 kuutiota (kaksinkertaisesti tavalliseen lihaliemeen nähden). Keitä 3 tuntia.

Vaihtoehtoinen maustaminen: 10 valkopippuria, 10 maustepippuria, laakerinlehti, 1-2 tl suolaa veden määrän mukaan. Liemestä ei tule yhtä tankeaa eli jatkokäyttö erilaista.

Kieli nyljetään kuumana. Keihästän sen isoon haarukkaan ja halkaisen alapuolella repaleisesta tyvestä kielen kärkeen ja leikkaan veitsellä kielen pääli- ja alapuolen eroon. Nahka irtoaa vetämällä.

Jäähdytetään omassa liemessään. Liemi on valmista keitto-, kastike-, pyttipannupohjaa ja kieltä voi syödä ohuina siivuina kylmänä tai lämpöisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti