14. tammikuuta 2009

Paistettu juusto

Paistettu juusto (Smažený sýr) on tsekkiläinen perinneruoka, jota varmasti moni Tsekin-kävijä on maistanut (ja valuttanut seuraavan viikon kolesterolia korvistaankin). Terveellisyys on ymmärrettävästi tämän ruokalajin yhteydessä täysin tarpeeton käsite.

Juusto:
Kovaa juustoa, perinteisesti edam mutta myös emmental käy mainiosti.

Pääruokana tarjottaessa varaa juustoa n. 100 g / ruokailija. Huomioi, että sellainen kimpale juustoa on aikamoinen urakka haarukoitavaksi ja tekee ähkymmän olon kuin tuplamäärä pihviä. Tätä voisi tarjota myös alkuruokana, jolloin riittää vähempikin, esim. 50 g.

Leivitys:
Vehnäjauhoja
1 kananmuna
Korppujauhoja
Rasvaa paistamiseen

  1. Leikkaa juusto n. 1,5 cm paksuiksi "pihveiksi". Pinta-alaltaan pienempi pihvi on nopeampi paistaa, mutta niitä saakin sitten paistaa aika sarjatuotantona; yksi iso pihvi / ruokailija toimii myös.
  2. Kierittele viipaleet joka suuntaan jauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Pyri saamaan kaikki pinnat (myös reunat) peittoon, ripottele tarvittaessa lisää korppujauhoja paljaaksi jääneisiin kohtiin.
  3. Paista kuumalla pannulla (~200 C, sähkölevyn ~5?) n. 60 sek. molemmin puolin, tarkkaile koko ajan juuston sulamista. Tarkoitus on saada juusto pehmeäksi ja suussasulavaksi - ja pysymään kuorrutuksen sisällä. Jos pannu on liian kylmä, juusto ehtii sulaa ja valua lätäköksi pannulle ennen kuin kuorrutus on ruskistunut ja jähmettynyt. Liian kuumalla pannulla kuorrutus taas voi kärventyä ennen kuin juusto sulaa kunnolla. Ensimmäinen kokeilukappale menee usein kokille kuten lättyjäkin paistettaessa...
  4. Tarjoa välittömästi suoraan paistinpannusta lautaselle. Juustoja ei kannata seisottaa montaa minuuttia odottamassa tarjoilua tai seuraavien paistamista.
Lisukkeeksi sopivat:
  • Tartar-kastike / majoneesi (tämä kuuluu aina perinteiseen annokseen, ja kohottaa annoksen kalorimäärän stratosfääriin - itse olen tarjonnut hieman kevyemmin esim. kermaviiliä)
  • Perunamuusi, paistiperunat tms.
  • Hapankaali
  • Raikas vihannessalaatti (suosittelen raskaan annoksen keventäjäksi)
  • Ruokajuomaksi käy vaikkapa tsekkiläinen olut :)
Kirjoittaja ei ota vastuuta ruokalajin aiheuttamista dieettikatastrofeista ja järjettömistä ähkypuhkuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti