8. tammikuuta 2009

Maisteri Elämänlangan kirouksenkestävät sämpylät

Taustaksi: tämä sämpyläresepti julkaistiin ensimmäisen kerran Elämänlangalla jo muutama vuosi takaperin, kun olin muutaman kerran epäonnistuneesti leiponut sämpylöitä. Tämä resepti onnistuu liki joka kerta.

Tarvitset puoli litraa nestettä (joko maitoa tai vettä), pussin kuivahiivaa tai puoli pakettia tavallista, pari teelusikallista suolaa, pari ruokalusikallista siirappia, noin 6 dl sämpyläjauhoja (mielellään jotain rouheista, täysjyvää tai moniviljaa), puolisen desiä oliiviöljyä ja noin 4 dl ruisjauhoja.

Lisäksi tarvitset kulhon, haarukan, uunipeltejä, leivinpaperia, käsipyyhkeitä, lämpömitarin, desilitranmittoja ja kattilan, vedenkeittimen tai mikroaaltouunin sekä puolitoistavuotiaan avustajan. Jos avustajaa ei ole omasta takaa, sellaisen voi yrittää lainata joltain sopivalta naapurilta tai sukulaiselta.Lämmitä neste hiivan vaatimaan lämpötilaan (kuivahiivalle noin 42 astetta, tavalliselle hiivalle kädenlämpöistä). Anna avustajan kaataa hiiva nesteeseen. Sekoita haarukalla. Lisää (joko itse tai avustajan kanssa) suola ja siirappi. Jatka haarukalla sekoittamista ja lisää suurin osa sämpyläjauhoista vähitellen. Tässä vaiheessa avustaja voi kaataa taikinaan myös oliiviöljyn.

Kun taikina on haarukalla sekoittamiseen liian paksua ja on aika sotkea kädet, usuta avustaja leikkimään jääkaappimagneeteilla. Lisää loput sämpyläjauhot sekä osa ruisjauhosta ja vaivaa taikina kiinteäksi ja tasaiseksi. Pese tässä välissä äkkiä kädet ja pelasta avustaja, joka on kiivennyt seisomaan keittiöjakkaralle ylettyäkseen korkeammalla oleviin magneetteihin. Jatka vaivaamista, ja lisää loputkin ruisjauhot. Kun taikinassa on ohjeen mukainen määrä jauhoa, se on vielä pehmeää ja tarttuu kulhoon. Nypi mahdollisimman suuri osa taikinasta käsistäsi, ennen kun vaihdat avustajan kaapista löytämän lasikulhon muoviseen vaikeammin hajotettavaan astiaan. Ripottele taikinan päälle niin paljon jauhoa, että saat käännettyä massan ilman että se tarttuu käsiisi. Älä vaivaa uusia jauhoja mukaan taikinaan, vaan taputtele ne kevyesti taikinan pintaan. Jatka varovaista jauhon ripottelua ja kääntele taikinaa kunnes siitä tulee pehmeä ja takertumaton pallo. Mitä vähemmällä jauholla saat taikinan tällaiseen tilaan, sen parempia ja ilmavampia sämpylöistä tulee.

Pese taas pikaisesti kädet ja hae epäilyttävän hiljaa itsekseen olohuoneessa leikkivä avustaja takaisin keittiöön. Laita tiskialtaaseen pari senttiä lämmintä vettä, nosta taikinakulho altaaseen ja peitä hyvin. Käy kartoittamassa ja siivoamassa olohuoneelle aiheutuneet tuhot. Katsele avustajan kanssa läpi sama kuvakirja kolmetoista ja puoli kertaa, tai kunnes taikina on kohonnut hyvin.

Jauhota työtaso. Tarkista, että avustajalla on päällään helposti pestävät vaatteet. Nosta avustaja seisomaan tuolille. Muotoile taikinasta pitkä tanko, ja leikkaa se noin 16-20 palaseen. Pyörittele avustajan kanssa palaset sämpylöiksi. Älä anna avustajan syödä yli sämpylän verran taikinaa, sillä ruistaikinasta tulee mahanpuruja. Nosta sämpylät leivinpaperille uunipell(e)ille, peitä hyvin ja anna kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpenee.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Käy viiden minuutin päästä säätämässä lämpötila takaisin 300 asteesta, jota avustaja pitäisi uunin oikeana lämpötilana. Hätistä avustaja olohuoneeseen, nosta tuoli oviaukon tukkeeksi ja heitä nopeasti pelti uuniin ennen kuin este on ohitettu. Paista sämpylöitä noin vähän yli 15 mutta alle 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Toista avustajan häätö keittiöstä, ota pelti pois uunista ja jätä sämpylät liinalla peitettyinä jäähtymään. Syö ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti